PENINGKATAN PENGETAHUAN DAN PERILAKU SARAPAN PADA ANAK SEKOLAH DASAR DENGAN MEDIA VIDEO STOP MOTION

Authors

  • Winalda Dinda Poltekkes Kemenkes Bandung
  • Mulus Gumilar Poltekkes Kemenkes Bandung
  • Umi Mahmudah Poltekkes Kemenkes Bandung
  • Agung Suprihartono Poltekkes Kemenkes Bandung

DOI:

https://doi.org/10.34011/jgd.v1i1.948

Keywords:

Nutrition Counseling, Knowledge, Breakfast Behavior, Stop Motion

Abstract

Breakfast is an important thing, but it is often neglected due to inadequate knowledge and bad attitude about the importance of breakfast. The data shows that 44.6% of elementary school-aged children consume a low-quality breakfast, which energy intake of less than 15% of their daily nutritional needs. Nutrition education should be given to increase knowledge and behavior of breakfast. The media used is stop motion video. The purpose of this study was to determine the effect of nutrition counseling with stop motion videos and power points on the knowledge and behavior of breakfast in the students of SDN Semplak Barat 2 Bogor. Research method is Quasy Experiment with control group pre-test and post-test design. The sample of this study was fifth grade students with the number of samples divided into two, the treatment group was given stop motion video (n = 20) and the control group was given power point (n = 20). The results showed that there was an effect of nutrition education on knowledge and behavior before and after being given stop motion video and Power Point with a value of p <0.05 (p = 0.000), then there was no significant difference in average between giving treatment using stop motion video with power point in nutrition counseling on knowledge (p value = 0.876) and breakfast behavior (p value = 0.611) with p value> 0.05. Counseling needs to involve parents.

References

Khomsan A. Pangan Dan Gizi Untuk Kesehatan. Grafndo Persada; 2010.

Sukiniarti. Kebiasaan Makan Pagi. J Pendidik Biol Indones. 2015;1(1):315-321.

Gemily SC, Aruben R. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kebiasaan Dan Kualitas Sarapan Siswa Kelas V Di Sdn Sendangmulyo 04 Kecamatan Tembalang, Semarang Tahun 2015. J Kesehat Masy. 2016;3(3):246-256.

Hardinsyah H, Aries M. Jenis Pangan Sarapan Dan Perannya Dalam Asupan Gizi Harian Anak Usia 6—12 Tahun Di Indonesia. J Gizi dan Pangan. 2016;7(2):89. doi:10.25182/jgp.2012.7.2.89-96

Febriani CA, Nuryani DD, Elviyanti D. Efektifitas Pemanfaatan Media Gambar Bergerak dan Video Animasi terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Ibu tentang Gizi Seimbang pada Balita. J Kesehat. 2019;10(2):181. doi:10.26630/jk.v10i2.1263

Notoatmodjo S. Promosi Kesehatan Dan Ilmu Perilaku. Rineka Cipta; 2007.

Ladiba A, Zulfaa A, Djasmin A, et al. Pengaruh edukasi gizi terhadap peningkatan pengetahuan dan asupa sayur buah pada siswa sekolah dasar dengan status gizi lebih. Darussalam Nutr J. 2021;5(2):110. doi:10.21111/dnj.v5i2.6250

Syakir S. Pengaruh Intervensi Penyuluhan Gizi Dengan Media Animasi Terhadap Perubahan Pengetahuan Dan Sikap Tentang Anemia Pada Remaja Putri. ARGIPA (Arsip Gizi dan Pangan). 2018;3(1):18-25. doi:10.22236/argipa.v3i1.2446

Putri AS, Susanti N, Wira Y, Sy C, Mashar M. PENGARUH PENYULUHAN GIZI DENGAN MEDIA VIDEO TENTANG KONSUMSI SAYUR DAN BUAH DI SMAN 1 PALANGKA RAYA The Effect of Nutritional Explanation with Video Media on Knowledge and Attitude of Adolescents About Vegetable and Fruit Consumption. 2021;5(November).

Aeni N, Yuhandini DS. Pengaruh Pendidikan Kesehatan Dengan Media Video Dan Metode Demonstrasi Terhadap Pengetahuan SADARI. Care J Ilm Ilmu Kesehat. 2018;6(2):162. doi:10.33366/cr.v6i2.929

Waldani D, Rasyid R, Agus Z. Pengaruh Penyuluhan Gizi Terhadap Perubahan Perilaku Kebiasaan Sarapan Pagi Murid SD Negeri 05 Solok Selatan Tahun 2016. J Kesehat Andalas. 2018;7(2):176. doi:10.25077/jka.v7i2.798

Marinda L. PIAGET DAN PROBLEMATIKANYA PADA Pendahuluan. J An-Nisa J Kaji Peremp Keislam. 2020;13(1):116-152.

Sunardi. Media Pembelajaran. Published online 2017. http://repository.unikama.ac.id/1491/2/ppt 1.pdf

Ridha SA, Nitta I, Mulus G, Dina SA. Pada Anak Sekolah Dasar Dengan Media Video. Ris Kesehat Poltekkes Kemenkes Bandung. 2019;11(2):45-50.

Purnawinadi IG, Lotulung CV. Kebiasaan Sarapan Dan Konsentrasi Belajar Mahasiswa. Nutr J. 2020;4(1):31. doi:10.37771/nj.vol4.iss1.429

Downloads

Published

2022-06-23